Rätt på fötterna

När det gäller skor och fotvård så är det i ärlighetens namn ofta en avvägning mellan utseende och hur skonsamma skorna faktiskt är för ens fossingar. Ofta är de skor som man tycker är snyggast eller hippast kanske också de som fötterna generellt tar mest skada av. Många älskar att gå i väldigt högklackade skor och tycker det är väldigt fint – speciellt till fest. Men samtidigt så är det inte sällan man får höra från sina väninnor på söndagsförmiddagen hur ont de har i fötterna efter lördagskvällens danskväll.

En avvägning

Det gäller att överväga här vad som är värt mest, fothälsan eller att vara fin. För att vara fin får man lida pin, lyder ju ett ordspråk. Men avvägningen här är nog egentligen inte så svår för oss i Sverige som är uppvuxna med att få ordet ”lagomt” inpräntat i våra huvuden på daglig basis. För så är det, låter man till exempel bli att gå i högklackat 365 dagar om året så får man troligtvis inte några större problem än lite ömhet ”dagen efter”.

Generellt så gäller det att hitta rätt skor för rätt tillfälle. Högklackat är ju bara ett exempel på en extrem. Något som kanske är lite mer komplext är löparskor. Man tycker kanske inte att de någonsin skall vara skadliga för fötter och ben, men det beror helt enkelt också på kvalitet – och kvantitet – alltså hur mycket man använder dem. Om man använder dem mycket frekvent och inte bara någon gång då och då, då kan det vara läge i att investera i ett par dyrare skor för att de dels ska hålla längre och dels för att de är skonsammare för dina kära fossingar.