Mannens accessoarer

”Accessoire de mode” är det franska ordet för accessoarer och betyder ”tillbehör till modet”. En accessoar ska matcha kläderna i färg och form för att tillsammans bli en helhet. Slips och fluga är en accessoar, liksom skärp, hängslen, slipsnål, manschettknappar, handskar, paraply och så vidare. Det finns faktiskt väldigt mycket för män att komplettera sin klädsel med.

Scarf

En accessoar som är underskattad är scarf. Många män drar sig för att bära en scarf, men bär man den på rätt sätt och i rätt material, kan den vara det där lilla extra man ibland saknar. En scarf är enbart en accessoar och ska inte fylla någon praktisk funktion. Scarfen finns i en mängd olika färger, mönster och material. Det vanligaste materialet på scarfs är siden, men vill man se lite mer kausal och sportig ut, finns det även i bomull och ull. Sättet man bär och knyter en scarf på bestämmer också vilken look man får. Sidenscarfen är den som är mest diskret och det finns många snygga varianter på bland annat tieroom.se. Vill man använda scarf till vardags ska man välja en i bomull.

Flugans storhetstid

På 1920-talet blomstrade modet både för män och kvinnor. Männens mode var inspirerat av dåtidens filmstjärnor och en typisk klädsel på fritiden kunde vara äppelknyckarbyxor, skjorta med fluga, stickad väst, rutiga strumpor och som pricken över i-et en rutig keps. På denna tid var flugan en populär accessoar, men idag används den sällan. Flugan hade sin storhets tid från 1900-talets sekelskifte fram till 1940-talet. Den fick dock ett mycket kort återfall på 1960-talet. Flugan är en vidare utveckling av kravatten och kom till då skjortkragarna hade blivit så låga att kravatten blev för bred för att användas. Idag används flugan främst till högtidsklädsel.