Att äta nyttigt behöver absolut inte likställas med att tvinga i sig äcklig mat. Tvärtom finns det mängder av maträtter och ingredienser som är både nyttiga och goda. Det handlar givetvis mycket om tillredning: trots allt är rätt tillagning och en bra kryddning så oändligt mycket mer betydelsefull när det kommer till att påverka om en måltid är god eller ej än vad fett och socker är. Många av våra vanliga basvaror är trots allt både nyttiga och goda. Ägg och mjölk är nyttigt och lax, tonfisk och många andra fisksorter är också rena hälsomaten och innehåller många nyttiga fetter.
Även snabba mellanmål kan vara nyttiga och att det är enkelt att laga mat betyder som tur är inte att maten är onyttigt på ett sätt som snabbmat är. Man kan till exempel använda mörkt bröd, avokado och kalkonskivor för att göra en supernyttig och god sandwich.
Det finns till och med nyttiga efterrätter och till exempel mörk choklad har många positiva hälsoeffekter. Många gillar även att äta nötter som snacks. Nötter har ett högt fettinnehåll men det är nyttiga fetter och till exempel valnötter är i rätt mängd rena hälsokosten.
Det gäller att alltid ha i åtanke att en varierad kost är nyckeln till hälsa. Många saker som anses vara onyttiga som till exempel nötkött och goda ostar kan mycket väl vara en värdefull del av en nyttig och balanserad diet. Det gäller bara att tänka på att inte överdriva konsumtionen och att inte äta onyttiga råvaror flera gånger i veckan.